فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 73، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فردین اسفندنیا، آرش گلستانه، امیرمنصور شیرانی، محمدحسین شفازند صفحات 353-364
    مقدمه

     سرطان دهان، یکی از سرطان‌های شایع و جزء 10 علت مرگ و میر در جهان است. شیمی‌درمانی، اغلب باعث سرکوب مغز استخوان شده و با کاهش لکوسیت‌ها سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود. هدف از این مطالعه، بررسی میزان آگاهی دندان‌پزشکان عمومی و دانشجویان سال آخر دندان‌پزشکی شهر اصفهان درباره‌ی تدابیر دندان‌پزشکی قبل، حین و بعد از شیمی‌درمانی بود.

    مواد و روش‌ها: 

    این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی است و تا آن‌جایی که به نوع تحقیقات مربوط است یک پژوهش کاربردی می‌باشد. در این مطالعه، 140 نفر از دندان‌پزشکان عمومی و دانشجویان سال آخر دندان‌پزشکی شهر اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفتند. مطالعه به صورت میدانی و از طریق پرسش‌نامه جهت سنجش میزان آگاهی دندان‌پزشکان و دانشجویان سال آخر دندان‌پزشکی انجام شد. داده‌ها با نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 22 و آزمون آماری 2χ تجزیه و تحلیل آماری شدند (0/05 > α).

    یافته‌ها: 

    در میان دانشجویان، کم‌ترین نمره‌ی سطح آگاهی، نمره‌ی 7 و بیشترین نمره، 16 بود و در میان دندان‌پزشکان، کم‌ترین نمره، 6 و بیشترین نمره، 16 بود. میزان آگاهی دندان‌پزشکان و دانشجویان مورد مطالعه متوسط بود. میانگین نمره‌ی آگاهی دندان‌پزشکان و دانشجویان از 20 نمره به ترتیب (2/5 ± 11/53) و (1/9 ± 11/74) بود. بین متغیرهای جنس، سن، سابقه‌ی طبابت، مدت تاسیس مطب با میزان آگاهی از نظر آماری رابطه‌ی معنی‌داری وجود نداشت.

    نتیجه‌گیری: 

    میزان آگاهی دندان‌پزشکان و دانشجویان به اندازه‌ی کافی نبود. فقدان انگیزه و عدم آگاهی دندان‌پزشکان و دانشجویان دندان‌پزشکی از نقشی که در شناسایی زود هنگام ضایعات سرطانی و یا پیش‌سرطانی می‌توانند داشته باشند و همچنین عدم آگاهی از تدابیر دندان‌پزشکی در بیماران شیمی‌درمانی از جمله دلایلی هستند که کافی نبودن سطح آگاهی دندان‌پزشکان و دانشجویان حاضر را توجیه می‌کند.

    کلیدواژگان: شیمی درمانی، سرطان دهان، دانشجویان دندان پزشکی، دندان پزشکان، آگاه
  • اوین فتاحی، شهرزاد جوادی نژاد، آذر برادران، سمانه حسامی صفحات 365-372
    مقدمه

     ساختمان دندان در دهان، در معرض دمینرالیزاسیون و رمینرالیزاسیون مداوم قرار دارد. تعادل میان دمینرالیزاسیون و رمینرالیزاسیون، وابسته به غلظت کلسیم و فسفات و آلکالین فسفاتاز بزاق می‌باشد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر آدامس حاوی (Casein Phosphopeptide -Amorphous Calcium Phosphate) CPP-ACP بر غلظت کلسیم، فسفات و آلکالین فسفاتاز بزاق کودکان 7-11 ساله‌ی مبتلا به پوسیدگی شدید بود.

    مواد و روش‌ها:

     در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و آزمایشگاهی، تعداد 64 کودک به روش تصادفی در 2 گروه بدون پوسیدگی و پوسیدگی شدید تقسیم شدند. از شرکت‌کنندگان، 3 نمونه‌ی بزاقی، 2 ساعت پس از صرف صبحانه، 5 و 20 دقیقه پس از جویدن آدامس حاوی CPP-ACP جمع‌آوری گردید. نمونه‌ها به آزمایشگاه فرستاده شد تا سطح کلسیم و فسفات و آلکالین فسفاتاز اندازه‌گیری شود. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری تی زوجی و تی مستقل در سطح معنی‌داری (0/05 = p value) و نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 22 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته‌ها: 

    میانگین غلظت کلسیم بزاق در هر دو گروه بدون پوسیدگی و با پوسیدگی شدید، 5 و 20 دقیقه پس از جویدن آدامس به طور معنی‌داری افزایش داشت (0/05 < p value). میانگین غلظت فسفات و آلکالین فسفاتاز در هر دو گروه 5 و 20 دقیقه پس از جویدن آدامس به طور معنی‌داری کاهش یافت (0/05 p value <).

    نتیجه‌گیری: 

    آدامس حاوی CPP-ACP می‌تواند با افزایش کلسیم و کاهش فسفات و آلکالین فسفاتاز به رمینرالیزاسیون دندان کمک کند.

    کلیدواژگان: آدامس، کازئین فسفوپپتید- کلسیم فسفات آمورف، بزاق
  • یاسمن خیراندیش، محمد مهدی سلطانی، سمانه مرادی صفحات 373-390
    مقدمه

     با وجود تهیه‌ی تصاویر پانورامیک از دندان‌های مولر سوم نهفته و بررسی نزدیکی ریشه‌های آن‌ها به کانال مندیبل، این رادیوگرافی دارای برخی محدودیت‌ها نظیر ماهیت دو بعدی و داشتن بزرگ‌نمایی است که ضرورت استفاده از توموگرافی کامپیوتری با اشعه‌ی مخروطی CBCT (Cone beam computed tomography) را مورد تاکید قرار می‌دهد. مطالعه‌ی حاضر با هدف تعیین ارزش تشخیصی شاخص‌های تعیین موقعیت ریشه‌ی مولر سوم مندیبل نسبت به کانال آلویول تحتانی در رادیوگرافی پانورامیک و مقایسه‌ی آن با CBCT انجام شد.

    مواد و روش‌ها: 

    این مطالعه با روش توصیفی- تحلیلی انجام شد و 103 رادیوگرافی از دندان‌های مولر سوم نهفته‌ی‌ بیماران در بخش رادیولوژی دانشکده‌‌ی‌ دندان‌پزشکی تهران با استفاده از دو روش پانورامیک و CBCT ارزیابی گردید. سه رادیولوژیست متخصص فک و صورت، موقعیت ریشه‌ها را نسبت به کانال آلویولار تحتانی در تصاویر پانورامیک بررسی و نتایج را ثبت کردند. ارزیابی‌ها دو هفته بعد نیز تکرار گردید. سپس ارزیابی‌ها روی تصاویرCBCT انجام شد. علایم رادیوگرافی پانورامیک درباره‌ی نزدیکی ریشه‌‌ی مولرهای سوم نهفته به کانال مندیبل، به تفکیک موقعیت‌های باکالی، لینگوالی و میانی ریشه‌های مولرهای سوم در میان مشاهده‌گران و 2 بار ارزیابی، تعیین و با آزمون 2χ مقایسه گردید. سطح معنی‌داری 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها: 

    از کل 103 دندان، 56 مورد (54/4 درصد) موقعیت لینگوالی، 25 مورد (24/3 درصد) موقعیت میانی و 22 مورد (21/3 درصد) موقعیت باکالی نسبت به کانال مندیبل داشتند (0/002 > p value). فراوانی انحراف ریشه (0/003 > p value)، انحراف کانال مندیبل (0/03 < p value)، باریک شدن ریشه‌ها (0/005 > p value)، عدم تداوم بوردر (0/006 > p value) و باریک شدن کانال مندیبل (0/04 > p value) در برخی موارد در موقعیت‌های باکالی ریشه‌ها نسبت به کانال مندیبل بیشتر بود. در برخی موارد تفاوت‌ها به شکل آماری چشمگیر بوده‌اند. البته فراوانی موارد تیرگی ریشه‌ها (0/04 > p value) در موقعیت‌های لینگوالی ریشه‌های مولرهای سوم در اغلب موارد بیشتر از سایر موقعیت‌های ریشه‌ها بوده است. میزان توافق مشاهده‌گران در دو بار ارزیابی تصاویر درباره‌‌ی علایم و شاخص‌ها در حد قابل قبول بوده است.

    نتیجه‌گیری: 

    رادیوگرافی CBCT روش ارزشمندی در تعیین موقعیت ریشه‌ی مولرهای سوم مندیبل نسبت به کانال آلویولار تحتانی بوده و با استفاده از این روش می‌توان از خطر آسیب به عصب در حین جراحی مولرهای سوم مندیبل نهفته کاست.

    کلیدواژگان: پانورامیک، توموگرافی کامپیوتری با اشعه ی مخروطی، کانال مندیبل، مولر سوم نهفته ی مندیبل
  • نرجس امراللهی، مهدی جعفرزاده سامانی، یاسر عابدی صفحات 391-400
    مقدمه

     عوامل متعددی در تعویق در مراجعه به دندان‌پزشک نقش دارند که می‌توانند در میزان همکاری کودک حین درمان نقش موثری داشته باشند. هدف از مطالعه‌ی حاضر، بررسی دلایل تعویق در مراجعه به دندان‌پزشکی و اثر آن بر اضطراب و رفتار کودک حین کار دندان‌پزشکی بود.

    مواد و روش‌ها:

     در این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی، 96 کودک 5-10 ساله‌ی ساکن اصفهان با بیش از 12 ماه تاخیر در مراجعه وارد مطالعه شدند. ابتدا والدین پرسشنامه‌ی مرتبط با علل و انگیزه‌ی تاخیر در مراجعه به دندان‌پزشکی را پر کردند. سپس مقیاس ارزیابی اضطراب و رفتار کودک با پرسش‌نامه‌ی Venham توسط یک دندان‌پزشک پر شد. داده‌ها توسط آزمون‌های Mann-Whitney، آنالیز واریانس یک‌طرفه، Kruskal-Wallis و ANOVA در نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 22 تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی‌داری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها: 

    هزینه‌ی بالای درمان، مهم‌ترین عامل تاخیر در مراجعه و جلوگیری از بروز دندان ‌درد مهم‌ترین عامل محرک در مراجعه بودند. بین میزان تعویق و نمره‌ی رفتار (0/523 = p value) و اضطراب (0/499 = p value) ارتباط معنی‌داری دیده نشد، ولی نتایج نشان داد که با افزایش میزان تعویق، کودکان نمره‌ی اضطراب بالاتر و رفتار نامطلوب‌تری از خود نشان می‌دهند. بین میزان تعویق و سن کودک (0/002 = p value) ارتباط معکوس و معنی‌داری مشاهده شد.

    نتیجه‌گیری: 

    به نظر می‌رسد که والدین کودکان، مهم‌ترین عامل برای تعویق درمان دندان‌پزشکی را هزینه‌ی بالای درمان می‌دانند. هر چه میزان تعویق در مراجعه به دندان‌پزشک بیشتر باشد، اضطراب کودک حین درمان بیشتر خواهد بود و کودک رفتار نامناسب‌تری نشان می‌دهد.

    کلیدواژگان: دندان پزشکی کودکان، اضطراب، رفتار، میزان تعویق
  • سید فرزاد مقدسی، رضا دارابی، منیره نیلی، پژمان نادری صفحات 401-408
    مقدمه

     با توجه به اهمیت دقت قالب‌گیری در موفقیت درمان پروتز ایمپلنت و نقش نوع ماده و تکنیک قالب‌گیری در دقت قالب گرفته شده، هدف از این مطالعه، بررسی اثر اسپلینت کردن با پترن رزین در قالب‌گیری از ایمپلنت دندانی ITI با دو ماده‌ی قالب‌گیری اسپیدکس و پاناسیل بود.

    مواد و روش‌ها:

     در این مطالعه‌ی تجربی- آزمایشگاهی، 20 نمونه‌ی قالب در چهار گروه که پنج قالب اسپلینت شده با اسپیدکس و پنج قالب اسپلینت شده با پاناسیل، پنج قالب بدون اسپلینت با اسپیدکس و پنج قالب بدون اسپلینت با پاناسیل، تهیه گردید. کست تمام قالب‌ها تهیه و توسط دستگاه CMM اندازه‌گیری متغیرها بررسی شد. جهت آزمایش از آنالوگ ایمپلنت‌های رگولار ITI و با روش تری باز استفاده گردید. به منظور اسپلینت کردن از ایندکس شانک فرزهای لابراتوری برای تهیه‌ی میل‌های پترن رزین استفاده شد. داده‌ها با آزمون‌های آماری two way ANOVA و نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 20 تجزیه و تحلیل شدند (0/05 = α).

    یافته‌ها: 

    در روش قالب‌گیری اسپلینت بین دو ماده‌ی قالب‌گیری پاناسیل و پوتی اسپیدکس، تفاوت معنی‌دار وجود نداشت (0/05 < p value) و در روش قالب‌گیری بدون اسپلینت، بین دو ماده‌ی قالب‌گیری پاناسیل و پوتی اسپیدکس تفاوت معنی‌دار وجود داشت (0/05 > p value) و در روش بدون اسپلینت، پاناسیل بر اسپیدکس برتری داشت و در روش اسپلینت دقت قالب‌های تهیه شده از پاناسیل و اسپیدکس یکسان بود.

    نتیجه‌گیری:

     دقت ماده‌ی قالب‌گیری پاناسیل در موارد غیر اسپلینت نسبت به اسپیدکس بیشتر بوده ولی در موارد اسپلینت، هر دو ماده‌ی قالب‌گیری از دقت یکسانی برخوردارند.

    کلیدواژگان: اسپلینت، ایمپلنت های دندانی، مواد قالب گیری دندان پزشکی
  • سید شجاع الدین شایق، ریحانه رفیعی نژاد، سینا جعفری، کامران کارگر، سید محمدرضا حکیمانه صفحات 409-417
    مقدمه

     بیماران بی‌دندان، اغلب با مشکلات دنچر مندیبل مواجه هستند. اوردنچرهای متکی بر ایمپلنت مندیبل، منجر به ثبات بیشتر پروتز و بهبود فانکشن و رضایت بیمار می‌شوند. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثر اوردنچرهای متکی بر ایمپلنت و نوع اتچمنت بر رضایت‌مندی و کیفیت زندگی بیماران بود.

    مواد و روش‌ها: 

    در این مطالعه‌ی گذشته‌نگر، 59 بیمار فراخوانده شدند که حداقل 3 سال اوردنچرشان تحت نیرو قرار گرفته بود. پس از معاینات کلینیکی، دو فرم OHIP21 و VAS جهت بررسی کیفیت زندگی بیماران و رضایت‌مندی آن‌ها از اوردنچرهای‌شان توسط بیماران تکمیل گردید. داده‌ها وارد نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 24 شد. از آزمون Kolmogorov- Smirnov جهت یافتن پراکندگی داده‌ها و آزمون‌های Kruskal-Wallis، Mann-Whitney و Post hoc LSD جهت سنجش نتایج پرسش‌نامه‌ها استفاده شد. سطح معنی‌داری 05/0 > p value به دست آمد.

    یافته‌ها: 

    جنسیت، تاثیر معنی‌داری در رضایت و کیفیت زندگی مردم ندارد. گیر در اتچمنت بال و بار و رضایت کلی در اتچمنت بار و کلیپ به طور معنی‌داری بالاتر از لوکیتور بود. اتچمنت لوکیتور نسبت به سایر اتچمنت‌ها بیشترین مشکلات و مشکلات پروتزی را نشان دادند.

     نتیجه‌گیری: 

    بر اساس یافته‌های مطالعه‌ی حاضر می‌توان نتیجه گرفت که جنسیت بر رضایت‌مندی بیماران تاثیر معنی‌داری ندارد و افزایش تعداد ایمپلنت‌هاست که کیفیت زندگی بیماران استفاده‌کننده از اوردنچر متکی بر ایمپلنت را بهبود می‌بخشد. از منظر عملکرد کلینیکی نیز، نوع اتچمنت، تاثیری بر مشکلات پروتزی و ایمپلنتی نشان نداد.

    کلیدواژگان: اوردنچر، متکی بر ایمپلنت، کیفیت زندگی، رضایت مندی بیماران
  • آرش فندرسکی، علی صالحی، ترانه ابراهیمی فرد صفحات 418-426
    مقدمه

    ریمودلینگ استخوان، یک فرایند مداوم و پیچیده است و به نظر می‌رسد تغییرات مورفولوژیک مندیبل تحت تاثیر سن فرد و وضعیت بی‌دندانی بیمار قرار دارد. زاویه‌ی گونیال ناحیه‌ای از مندیبل است که تحت تاثیر این تغییرات مورفولوژیک قرار می‌گیرد. هدف از این مطالعه، ارزیابی اندازه‌ی زاویه‌ی گونیال از طریق رادیوگرافی پانورامیک بوده تا ارتباط آن با ضخامت کورتیکال و ارتفاع ریج باقی‌مانده‌ی مندیبل در وضعیت‌های دندانی مختلف مشخص شود.

    مواد و روش‌ها: 

    در این مطالعه‌ی موردی- مقطعی، 252 کلیشه‌ی پانورامیک از بیماران مراجعه‌کننده به کلینیک دانشکده‌ی دندان‌پزشکی ساری در سال 94-1393 مورد بررسی قرار گرفت. وضعیت دندانی بیمار در فرم تحقیقاتی ثبت شد و بیماران به سه گروه با دندان، نسبتا با دندان و کاملا بی‌دندان تقیسم شدند. اندازه‌گیری‌های کلیشه‌های پانورامیک توسط نرم‌افزار DFW v2.8 انجام شد. تمامی داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 16 و روش‌های آمار توصیفی و روش‌های آمار استنباطی با سطح معنی‌داری (0/001 > p value) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ها: 

    میانگین و انحراف معیار زاویه‌ی گونیال در وضعیت با دندانی، با دندانی نسبی و بی‌دندانی به ترتیب 3/79 ± 119/92، 3/43 ± 123/48، 5/20 ± 127/14 درجه می‌باشد. میانگین و انحراف معیار ضخامت کورتیکال در وضعیت با دندانی، با دندانی نسبی و بی‌دندانی به ترتیب 0/73 ± 3/52، 0/54 ± 3/12، 0/71 ± 0/86 میلی‌متر می‌باشد. میانگین و انحراف معیار ارتفاع ریج مندیبل در وضعیت با دندانی، با دندانی نسبی و بی‌دندانی به ترتیب 2/50 ± 25/62، 3/07 ± 19/95 ،4/67 ± 14/75 میلی‌متر می‌باشد.

    نتیجه‌گیری:

     زاویه‌ی گونیال، ضخامت کورتیکال و ارتفاع ریج باقی‌مانده‌ی مندیبل هر سه در وضعیت بی‌دندانی تغییر می‌کنند و زاویه‌ی گونیال، ارتباط معکوسی با ضخامت کورتیکال و ارتفاع ریج باقی‌مانده‌ی مندیبل دارد.

    کلیدواژگان: استخوان کورتیکال، مندیبل، رادیوگرافی
  • حمید تقی لو، محمدحسین اسدی، فروغ احدزاده، عاطفه یوسفی جوردهی صفحات 427-436
    مقدمه

     یکی از نگرانی‌های بیماران و دندان‌پزشکان، دردهای دهانی- صورتی و علایم سینوزیت می‌باشد که در مواقعی می‌توان آن را به وجود هالرسل ارتباط داد. هدف از این مطالعه، بررسی شیوع هالرسل و ارتباط آن با بیماری‌های التهابی سینوس در تصاویر CBCT (Cone beam computed tomogram) در یک جمعیت ایرانی بود.

    مواد و روش‌ها: 

    در این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی، در سال 1397 نمونه‌ها به صورت تمام شماری از بین CBCTهای موجود افراد مراجعه‌کننده به دانشکده‌ی دندان‌پزشکی تبریز از فروردین ماه 1391 تا شهریور 1396 انتخاب شدند. موارد دارای هالرسل از نظر وجود یا عدم وجود بیماری‌های التهابی سینوس ماگزیلاری در مقاطع کرونال و آگزیال بررسی گردیدند. داده‌ها در نرم‌افزار NNT Viewer version 2.17 وارد شده و تصاویر به دست آمده توسط دو متخصص رادیولوژی دهان، فک و صورت مطالعه شدند. توافق بین نتایج دو مشاهده‌گر توسط ضریب توافقی کاپا اندازه‌گیری شد. داده‌ها در نرم‌افزار آماری SPSS نسخه‌ی 20 و با استفاده از آزمون Chi-Square بررسی و سطح معنی‌داری 0/05 > p value در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها: 

    شیوع هالرسل در کل سینوس‌های مورد بررسی، 44/5 درصد و شیوع سینوزیت مزمن، 70/3 درصد بود. 48/4 درصد از هالرسل‌ها، یک‌طرفه و 51/6 درصد، دو طرفه بودند. اختلاف معنی‌داری در فراوانی هالرسل و سینوزیت بین زنان و مردان وجود نداشت. آنالیز آماری نشان داد، ارتباط معنی‌دارای بین وجود هالرسل و سینوزیت وجود دارد (0/05 > p value).

    نتیجه‌گیری: 

    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، شانس ابتلا به بیماری‌های التهابی سینوس در افراد دارای هالرسل بیشتر بود.

    کلیدواژگان: سینوس اتمویید، سینوزیت فک بالا، توموگرافی کامپیوتری با اشعه ی مخروطی
  • نیلوفر رنجکش، نفیسه سادات نقوی، مریم محمدی سیچانی صفحات 437-447
    مقدمه

     باکتری‌های رشد یافته در پلاک دندانی مقاومت افزایش یافته‌ای به عوامل ضدمیکروبی پیدا کرده‌اند. این مطالعه با هدف بررسی کاهش بیوفیلم تشکیل شده توسط استرپتوکوکوس موتانسجداسازی شده از پلاک دندانی در اثر آنزیم پروتیاز انجام شد.

    مواد و روش‌ها: 

    باکتری استرپتوکوکوس موتانس از پلاک دندانی در محیط Blood agar جداسازی و با آزمون‌های بیوشیمیایی و توالی‌یابی ژن کد‌کننده‌ی S rRNA16 شناسایی گردید. بیوفیلم‌های باکتریایی در چاهک‌های میکروتیترپلیت در محیط Triptic soy broth غنی شده با 1 درصد سوکروز پس از 48 ساعت انکوباسیون در دمای 37 درجه‌ی سانتی‌گراد ایجاد شد. سپس حجم معادل 1/12، 2/24 و 4/4 واحد آنزیم پروتیاز در چاهک بر اساس پروتکل شرکت سازنده به طور جداگانه بر روی بیوفیلم‌های تازه تشکیل شده در چاهک‌های مختلف اضافه شد و تاثیر آن‌ها بر ماندگاری بیوفیلم در مدت زمان‌های 60، 90، 120، 150 و 210 دقیقه با روش اسپکتروفتومتری بررسی گردید. تجزیه و تحلیل نتایج با نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 25، بررسی اختلاف میانگین بین گروه‌های مستقل با آزمون Kruskal-Wallis و مقایسه‌ی میانگین‌های جفتی با آزمون Mann-Whitney با سطح معنی‌داری 95 درصد انجام شد.

    یافته‌ها: 

    باکتری استرپتوکوکوس موتانس جداسازی شده از پلاک دندانی، دارای 99/8 درصد شباهت با سویه‌ی 0225LPB بود و بیوفیلم آن در غلظت قند 1 درصد چسبندگی متوسط داشت. کاهش درصد بیوفیلم حاصل از استرپتوکوکوس موتانس 0225LPB در هر یک از واحدهای آنزیم دریافتی و در هر یک از بازه‌های زمانی مشاهده شد. بیشترین درصد کاهش بیوفیلم استرپتوکوکس موتانس 0225LPB در 1/12 واحد از آنزیم پروتیاز در مدت زمان 90 دقیقه با 97 درصد کاهش، در میان واحدهای مختلف آنزیم مشاهده شد که درصد کاهش بیوفیلم در این مقدار از آنزیم در مدت زمان 60، 150 و 210 با یکدیگر اختلاف معنی‌داری داشتند (0/0008 = p value).

    نتیجه‌گیری: 

    آنزیم پروتیاز قادر به کاهش پلاک دندانی استرپتوکوکوس موتانس 0225LPB بود. بررسی اثر واحدهای مختلف این آنزیم بر پلاک دندانی مخلوط به منظور کنترل پوسیدگی دندان‌های طبیعی و پیشگیری از بیماری‌های پریودنتال ناشی از پلاک دندانی پیشنهاد می‌شود.

    کلیدواژگان: استرپتوکوکوس موتانس، آنزیم پروتیاز، بیوفیلم، پوسیدگی دندان
  • فرنوش گل محمدی، مهسا جعفری، فرزاد فقیه صفحات 448-456
    مقدمه

    از آن‌جایی که تعیین رنگ، نقش بسزایی در موفقیت درمان‌های زیبایی دارد، تصمیم گرفته شد که فراوانی رنگ دندان لترال ماگزیلا در سیستم‌های مختلف تعیین و نتایج با فرض بر این‌که هیچ‌گونه تفاوتی در دقت تعیین رنگ متخصص پروتز، دانشجوی دندان‌پزشکی و تکنسین پروتز با تجارب متفاوت وجود ندارد، باهم مقایسه گردند.

    مواد و روش‌ها:

     این مطالعه‌ی مقطعی در سال 1395، بر روی دندان لترال ماگزیلای 120 بیمار 20 تا 30 ساله‌ی مراجعه‌کننده به دانشکده‌ی دندان‌پزشکی کرمانشاه صورت گرفت. رنگ دندان هر بیمار توسط سه مشاهده‌گر با نمونه رنگ‌های Vita classic و 3D-master و در نهایت اسپکتروفتومتر تعیین شد. سپس پارامترهای L، a، b و مقدار ∆E در هر بیمار محاسبه گردید. داده‌ها با آزمون‌های آماری Friedman (0/05 = α) و Wilcoxon (0/017 = α) توسط نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 16 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    در نمونه‌ی رنگ Vita classic، A2 (25/83 درصد) و در نمونه‌ی رنگ 3D-master، 2R2.5 (21/67 درصد) شایع‌ترین رنگ مشاهده شده بود. ∆E متخصص پروتز در Vita classic کمتر از دو مشاهده‌گر دیگر بود (0/001 > p value). در 3D-master، ∆E تکنسین کمتر از دانشجوی دندان‌پزشکی بود (0/016 = p value) و در سایر موارد تفاوت معنی‌دار نبود.

    نتیجه‌گیری: 

    در این مطالعه، شایع‌ترین رنگ دندان در جامعه‌ی مورد بررسی با نمونه‌ی رنگ Vita classic، A2 و با سیستم 3D-master، 2R2.5 می‌باشد. همچنین دقت تعیین رنگ متخصص پروتز در سیستم Vita classic نسبت به کلینیسین پروتز و دانشجو بیشتر بود. در 3D-master، دقت تکنسین بیش از دانشجو بود.

    کلیدواژگان: تشخیص رنگ، درجه ی رنگ، رنگ
  • مریم حاجی احمدی، هادی مشکل گشا، مهدی جعفری، رضا سالاری مقدم، شیرین مرزوقی * صفحات 457-469
    مقدمه

     اولین گروه مراقبین سلامت که مراقبت پزشکی نوزادان را بر عهده دارند، پزشکان متخصص کودکان می‌باشند. از طرفی داروهای تجویزی آن‌ها به ویژه فرم مایع، می‌تواند منجر به افزایش پوسیدگی گردد. در صورتی‌که پزشکان متخصص کودکان، بهداشت دهان را به والدین توصیه کنند و به طور مناسب کودکان را به دندان‌پزشک ارجاع دهند، پوسیدگی به طرز بارزی کنترل خواهد شد. هدف از مطالعه‌ی حاضر، بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد پزشکان متخصص کودکان شهر اصفهان درباره‌ی تاثیر مصرف دارو بر سلامت دهان کودک می‌باشد.

    مواد و روش‌ها: 

    پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی می‌باشد که بر اساس یک پرسش‌نامه‌ی ساختار یافته‌ی خودایفا با سوالات بسته بر روی 94 پزشک متخصص کودکان شهر اصفهان صورت گرفت. داده‌های به دست آمده با آزمون‌های one-way ANOVA، t-test، Spearman، Pearson و آلفای کرونباخ در نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی‌داری 0/05 > α در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها:

     از کل نمونه، تعداد 48/9 درصد، زن و 51/1 درصد، مرد بودند. میانگین سن در کل نمونه برابر با 10/75 ± 48 سال بود. میانگین نمره‌ی آگاهی 1/4 ± 7/9 بر مبنای 0-10، نگرش 3/3 ± 8 بر مبنای 28-0 و عملکرد 2/1 ± 11/6 بر مبنای 15-0 بود. محاسبه‌ی ضریب همبستگی پیرسون نشان داد، بین میانگین نمره‌ی آگاهی و نگرش، ارتباط نسبی و مستقیم وجود دارد (0/001 > p value، 0/520 = r).

    نتیجه‌گیری: 

    یافته‌های به دست آمده از مطالعه‌ی حاضر نشان داد که پزشکان متخصص کودکان اصفهان، آگاهی کافی، نگرش مثبت نسبتا بالا و عملکرد خوب درباره‌ی تاثیر مصرف دارو بر سلامت دهان کودک دارند.

  • ریحانه فقیهیان *، سعید گرجی، نجمه اخلاقی صفحات 470-481
    مقدمه

     به رویش دندان، علایم مختلفی نسبت داده شده است. والدین از راهکارهای مختلفی برای کاهش یا حذف علایم بهره می‌برند. هدف از مطالعه‌ی حاضر، بررسی اطلاعات والدین در مورد رویش دندان‌های شیری در شهر اصفهان بود.

    مواد و روش‌ها:

     این مطالعه توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی می‌باشد. جامعه‌ی مورد مطالعه شامل 100 نفر از والدین دارای کودک شش ماهه تا سه ساله بود. از پرسش‌نامه‌ی محقق‌ساخته با پرسش‌هایی در زمینه‌ی مشخصات دموگرافیک، زمان رویش اولین دندان شیری و نوع اولین دندان شیری رویشی، علایم رویش و نحوه‌ی کنترل علایم استفاده گردید. داده‌های به دست آمده با استفاده از توزیع فراوانی، فراوانی نسبی و شاخص‌های توصیفی و آزمون Chi-Square تحت آنالیز آماری با نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 22 قرار گرفت. p value کمتر از 0/05 به عنوان معنی‌دار در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها: 

    بیشترین علایمی که والدین با آن‌ها موافق بودند، تمایل به گاز گرفتن و جویدن و جریان زیاد بزاق دهان بود. تب، بیشترین علامتی است که اکثر والدین با آن مخالف بودند. بیشترین روش تسکینی که توسط والدین استفاده می‌شد، در آغوش گرفتن و سرگرم کردن کودک بود. بیشترین مخالفت هم با استفاده از داروهای خواب‌آور بود. ارتباط معنی‌داری بین نمره‌ی آگاهی در مورد رویش دندان با وضعیت اقتصادی، تحصیلات، سن والدین و تعداد فرزندان یافت نشد (0/05 > p value). میانگین نمره‌ی آگاهی افراد مورد مطالعه 0/97 ± 2/37 و درجه‌ی پاسخ‌دهی، 96 درصد بود.

    نتیجه‌گیری: 

    آگاهی والدین در شهر اصفهان در مورد رویش دندان‌ها متوسط بود و در مورد علایم رویش و روش‌های تسکینی قابل قبول می‌باشد.

    کلیدواژگان: اطلاعات، رویش، دندان شیری، والدین
|
  • Fardin Esfandnia, Arash Gholestaneh, AmirMansour Shiran, MohammadHossein Shafazand Pages 353-364
    Introduction

     Oral cancer is one of the most common cancer types and is among the top ten leading causes of death in the world. Chemotherapy often results in bone marrow suppression, and reducing leukocytes it weakens the immune system. This study was conducted to examine general dentists and senior dental students' awareness of dental precautions before, during and after chemotherapy in the year 2018.

    Materials and Methods

     The present study is a cross-sectional analytic one and, as far as the kind of research is concerned, it is an applied study. The data was collected based on field data collection method using a standardized self-report questionnaire whose measures of validity and reliability had been evaluated and confirmed to be adequate in previous studies. The population of the study comprised all of the general dentists (n = 1000) and senior dental students (n = 190) in Isfahan, and the sample comprised 140 participants. Data were analyzed via SPSS 22 software, and Chi-square.

    Results

     Among the students, the lowest and highest scores of awareness level turned out to be 7 and 16, respectively; however, among the dentists, the lowest observed score was 6, and the highest observed score was 16. The results indicated that the awareness level of the dentists and students under study was average. The mean knowledge score was 11.53 ± 25 and 11.74 ± 1.9 of 20 in dentists and students. There was no statistically significant relationship between the variables under investigation in this study (gender, age, years of job experience, the time passed since their dental private offices started to work) and the participants' level of awareness.

    Conclusion

     The dentists and students were not aware enough. The dentists and students' lack of motivation and their unawareness of the important role of both early diagnosis of cancerous or precancerous lesions and being aware of dental precautions for patients who undergo chemotherapy are among the reasons justifying the lower than expected awareness level of the dentists and dental students in this study.

    Keywords: Chemotherapy, Oral cancer, Dental students, Dentists, Awareness
  • Avin Fattahi, Shahrzad Javadinejad, Azar Baradaran, Samaneh Hesami Pages 365-372
    Introduction

    Tooth structure is exposed to continuous demineralization and remineralization in mouth. Balance between demineralization and remineralization depends on salivary concentration of calcium, phosphate and alkaline phosphatase. The aim of this study was to investigate the effect of chewing gum containing CPP-ACP on salivary concentration of calcium, phosphate and alkaline phosphatase in 7-11 years old children with severe caries.

    Material and Methods

    In this analytical-descriptive study, 64 students through randomized sampling were chosen and divided into 2 groups of caries free and severe caries. Three saliva samples were gathered from participants, two hours after breakfast, 5 and 20 minutes after chewing of CPP-ACP gum. The samples were sent to laboratories were analyzed to find calcium, phosphate and alkaline phosphatase content. Data analysis was done by using the paired sample t-test, independent sample t-test at significance level (p value = 0.05) and the SPSS software, version 22.

    Result

    The average concentration of salivary calcium in both groups caries free and severe caries of the participants, in the two time intervals after chewing gum, 5 and 20 minutes significantly increased (p value < 0.05). The average concentration of Salivary phosphate and alkaline phosphatase in both groups of 5 and 20 minutes, significantly decreased (p value < 0.05).

    Conclusion

    Chewing gum containing CPP-ACP can remineralized the tooth by increasing calcium and decreasing phosphate and alkaline phosphatase.

    Keywords: Chewing gum, Casein Phosphopeptide-Amorphous Calcium Phosphate, Saliva
  • Yasaman Kheirandish, MohammadMehdi Soltani, Samane Moradi Pages 373-390
    Introduction

     Although using panoramic images of the third impacted molars and assessing their proximity to mandibular canal, this technique has limitations such as two-dimensional nature and magnifications occurred which calls to use a three-dimensional radiographic modalities such as CBCT. This study compared the location of the mandibular third molar’s roots regarding the inferior alveolar canal using panoramic radiography and CBCT techniques.

    Materials and Methods

     In a descriptive-analytical trial, 103 radiographic images of the patients’ impacted mandibular third molars were selected from the archives of Radiology Department of Tehran Dental School and assessed by means of panoramic and CBCT techniques. Three oral & maxillofacial radiologists assessed the positions of the mandibular third molars’ roots regarding the inferior alveolar canal in the panoramic and CBCT images at 2 time intervals. The assessments were repeated for next 2 weeks again. And then they were done on CBCT images. Frequency and percent of panoramic signs indicating the proximity of the mandibular third molars regarding buccal, lingual and medial positions of the teeth were obtained among the observers and 2 time intervals and the results were statistically analyzed by chi-square test. Significance level was considered to be 0.05 (p value = 0.05).

    Results

     Of total 103 impacted mandibular third molars, 56 (54.4%) had lingual location, 25 (24.3%) had medial location and 22 (21.3%) shoed buccal locations of the roots towards mandibular canal. (p value < 0.002) The frequency of the root deflections (p value < 0.003), diversion of canals (p value < 0.03), narrowings of the roots (p value < 0.005), interruption of the borders (p value < 0.006) and narrowing of the canals (p value < 0.04) were higher in the buccal positions of the third molar roots towards the mandibular canal compared to other positions. The differences were statisticaly significant in some cases. However, the frequency of darkening of the roots (p value < 0.04) was higher in the lingual positions of the third molars than other positions. The agreements of the obervers was acceptable when assessing the images regarding indices of the proximity of third molars’ roots and mandibular canal.

    Conclusion

     Then, CBCT technique is a valuable tool to assess the location of the mandibular impacted third molars regarding the inferior alveolar canal. Using CBCT images of impacted third molars, the risk of damage to the alveolar nerve can be reduced.

    Keywords: Panoramic radiography, Mandibular canal, Cone Beam Computed Tomography, Impacted mandibular third molars
  • Narjes Amrollahi, Mehdi Jafarzadeh Samani, Yaset Abedi Pages 391-400
    Introduction

     There are several factors involved in postponement of referral to the dentist, which can affect the child's co-operation during treatment. The purpose of this study was to investigate the reasons for postponement in referring to dentistry and its effect on anxiety and behavior of the child while working in dentistry.

    Materials and Methods

     In this descriptive-analytical study, 96 children aged 5-10 years old living in Isfahan with more than 12 months delayed were included. Initially, the parents completed the questionnaire to the causes of delay in referring to the dentistry. Then the anxiety and behavior assessment of the child was filled with a Venham questionnaire by a dentist. Data were analyzed by Mann-Whitney, One-way ANOVA, and Kruskal-Wallis tests using SPSS 22 software. The significance level was less than 0.05.

    Results

     The high cost of treatment was the most important factor in postponing and prevention of dental pain was the most important factor in the referral. There was no significant relationship between delay and behavioral scores (p value = 0.523) and anxiety (p value = 0.499), but the results show that increase in delay rates, children show a higher anxiety score and a more negative attitude. There was a significant and reverse correlation between postponement and age of the child (p value = 0.002).

    Conclusion

     It seems that the parents consider the most important factor for postponement dental treatment as a high cost of treatment. The higher the delay in referring to the dentist, the more anxiety the child will be during treatment, and the child will show a more inappropriate behavior.

    Keywords: Pediatric dentistry, Anxiety, Time to treatment, Behavior
  • Seyed Farzad Moghaddasi, Reza Darabi, Monireh Nili, Pezhman Naderi Pages 401-408
    Introduction

     Various symptoms have been attributed to tooth eruption. Further, parents use different strategies to reduce or eliminate these symptoms. This study was aimed to evaluate parental information about eruption of primary teeth in Isfahan, Iran. 

    Materials and Methods

     This descriptive, cross-sectional survey was conducted on 100 parents having six-month- to three-year-old children referring to the dental clinics or offices in Isfahan. A questionnaire with validated face and content validity was designed to collect data. It included questions about demographic characteristics, eruption time and the first erupted tooth, symptoms of eruption, and control of symptoms. Data were analyzed by frequency distribution, relative frequency, descriptive indices, and chi-square test via SPSS 22.0. p value < 0.05 was considered to be statistically significant.    

    Results

    The most frequent symptoms parents agreed with included high tendency to bite and chew, high saliva flow, and gingival inflammation, respectively. Fever was the most frequent symptom the majority of parents disagreed with. The most frequent methods used by the parents included hugging the child and amusing the child. The most frequent disagreement was reported for the use of sleeping drugs. No significant correlation between parental information about tooth eruption and economic status, parental education, parental age, and number of children was found. (p value < 0.05) The mean score of parental information was 2.37 ± 0.97 and degree of response was 96%.   

    Conclusion

    Parents’ knowledge about tooth eruption was moderate and acceptable awareness on symptoms of tooth eruption and methods of decreasing the symptoms was found.

    Keywords: Information, Eruption, Primary tooth, Parents
  • Sayed Shojaedin Shayegh, Reyhaneh Rafieinejad, Sina Jafari, Kamran Kargar, Seyed Mohammadreza Hakimaneh Pages 409-417
    Introduction

     Patients without teeth are most likely to face denture mandibular. Overdentures based on the mandibular implant lead to greater stabilization of the prosthesis, resulting in improved function and patient satisfaction. The aim of this study was to evaluate the effect of implant overdentures and the type of attachment on patients' satisfaction and quality of life.

    Materials and Methods

     In this retrospective study fifty-nine patients who their overdentures had been under force for at least three years, were recalled. After conducting clinical examinations and completing the relevant form, they completed two forms, OHIP21 and VAS, to assess the quality of life of patients and their satisfaction with implant-supported overdentures. The data was entered into SPSS software. Kolmogorov-Smirnov Sample test was used to find data distribution. Also tests Kruskal-Wallis, Mann-Whitney and post hoc LSD were used to measure the results of the questionnaires (α ≤ 0.05).

    Results

     Gender does not have a significant effect on people's satisfaction and quality of life. Retention in ball and bar attachment and overall satisfaction in bar and clip attachment were significantly higher than locator. The type of attachment has no effect on implant anchorage problems and prosthetic problems.

    Conclusion

     The level of satisfaction and quality of life of patients using implant-supported overdenture in mandible did not affected by gender. Also, the type of attachment could not affect the prosthetic and implant problems, and the quality of life improved with the increase in the number of implants.

    Keywords: Implant-supported, Overdenture, Quality of life, Patient satisfaction
  • Arash Fendereski, Ali Salehi, Taraneh Ebrahimifard Pages 418-426
    Introduction

     Bone remodeling is a continuous and complex process and it seems that the morphologic changes in mandible is under the influence of age and dental status of the patient. The Gonial angle is a region of mandible that affects from these changes. The aim of this study is the evaluation of Gonial angle size and its correlation with cortical thickness and height of mandibular residual body in various dental status by means of panoramic radiography.

    Materials and Methods

     In this cross sectional study 252 panoramic radiographs of patients who went to Sari Dental School Clinic were examined. Dental status of patients was recorded in the form of relevant information and the patients were categorized in three different groups: Dentate, Partially Dentate and Edentulous group. Panoramic measurement was performed by using software DFW v2.8. All the data were analyzed by software SPSS v16 and descriptive statistics and methods of inferential statistics (p value < 0.001).

    Results

     The mean size of gonial angle in dentate, partially dentate and edentulous was 119.92 ± 3.79, 123.48 ± 3.43 and 127.14 ± 5.20 degrees. The mean height of cortical thickness in dentate, partially dentate and edentulous was 3.52 ± 0.73, 3.12 ± 0.54 and 2.86 ± 0.71 mm. The mean height of mandibular residual body in dentate, partially dentate and edentulous was 25.62 ± 2.50, 19.95 ± 3.07 and 14.75 ± 4.67 mm.

    Conclusion

     Gonial angle size has an inverse ratio with cortical thickness and height of residual mandibular body

    Keywords: Cortical bone, Mandible, Radiograph
  • Hamid Taghiloo, MohammadHossein Asadi, Foroogh Ahadzadeh, Atefeh Yousefi Jordehi Pages 427-436
    Introduction

     The facial oral pain and symptoms of sinusitis is one of the concerns of patients especially dentists which can be associated with Haller cells. The aim of this study was to evaluate the prevalence of Haller cells of an Iranian population and its relationship with inflammatory sinus disease using CBCT images.

    Materials and Methods

     In this descriptive- analytical research (in 2018) samples were selected from all available CBCT images of patients referring to Tabriz school of dentistry. Haller cells cases were selected and the samples were examined for the presence of inflammatory sinus disease in the coronal and axial sections. The data from CBCT images were entered in NNT viewer version 2.17 and the images were reviewed by two oral and maxillofacial radiologists. Then agreement between the two observers was measured by Kappa coefficient. Data were analyzed using SPSS 20 and Chi-Square test and p value < 0.05 was considered.

    Results

     For total sinuses, the prevalence of Haller cells was 44.5% and it was 70.3% for chronic sinusitis. Haller cells were 48.4% unilateral and 52.6% bilateral. There was no significant difference in the frequency of Haller cells between men and women. Statistical analysis showed there was significant correlation between Haller cells presence and sinusitis (p value < 0.05).

    Conclusion

     According the results of this study, people with Haller cells are more likely to develop inflammatory sinus disease.

    Keywords: Ethmoid sinus, Maxillary sinusitis, Cone beam computed tomography
  • Niloofar Ranjkesh, Nafiseh Sadat Naghavi, Maryam Mohammadi Sichani Pages 437-447
    Introduction

     Bacteria growing in dental plaque have increasing resistant to antimicrobial agents. The present study aimed for reduction of biofilm formation by streptococcus mutans isolated from dental plaque by protease enzyme.

    Materials and Methods

     Streptococcus mutans from dental plaque was isolated in Blood agar medium and then was identified by biochemical tests and sequencing of 16S rRNA coding gene. Bacterial biofilms were formed in wells of microtiter plate in Triptic Soy Broth medium supplemented with 1% sucrose after 48 hrs incubation in 37ºC. Then the volumes equal to 1.12, 2.24 and 4.4 units per well of protease was separately added to recently formed biofilms in different wells based on the manufacturer protocol and effects of them was studied on reduction of biofilms in 60, 90, 120, 150 and 210 minutes by spectrophotometer. Mean differences between independent groups were compared with Kruskal-Wallis test and SPSS25 software statistical tests and paired means were compared with Mann-Whitney test at 95% significance level.

    Results

     Streptococcus mutans was isolated from dental plaque had 98.90% similarity to LPB0225 strain and had intermediated adherence. Reduction of biofilm percentage by Streptococcus mutans LPB0225 was observed in every of units of enzyme and in every periods of times. The most biofilm percentage reduction by Streptococcus mutans LPB0225 was observed in 1.12 units of enzyme in 90 minutes with 97% reduction. Biofilm percentage reduction in 1.12 units of enzyme in 60, 150 and 210 minutes had significantly differences with each other (p value = 0.0008).

    Conclusion

     The protease enzyme was able to reduce the dental plaque of Streptococcus mutans LPB0225. The survey on the effect of this enzyme on mixed dental plaques is suggested to control dental caries and plaques created on dentures, and to prevent periodontal diseases caused by dental plaque.

    Keywords: Streptococcus mutans, Protease enzyme, Biofilm, Dental plaque
  • Farnoosh Golmohammadi, Mahsa Jafari, Farzad Faghihi Pages 448-456
    Introduction

     Due to importance of color determination in the success of cosmetic treatments, we decide to evaluate the prevalence of lateral maxillary incisor color with different systems and compare results with each other, by the hypothesis that there is no difference between the color determination of prosthodontist, dental technician and dental student.

    Materials and Methods

     This cross - sectional study was performed in 2016 on the maxillary lateral teeth of 120 patients came to Kermanshah dental school aged between 20-30 years. The teeth color of each patient was reported by three observers using Vita classic, 3D-master color samples and finally spectrophotometer. Then parameters L, a, b and ΔE were calculated for each patient. Data were analyzed by the use of SPSS 16 with Friedman (α = 0.05) and Wilcoxon (α = 0.017) statistical tests.

    Results

     The most common color observed in the Vita classic was A2 (25.83%) and in the 3D-master color sample was 2R2.5 (21.67%). The calculated ΔE of the prosthodontist in Vita classic color samples was less than the other observers (p value < 0.001). In 3D-master, ΔE of dental technician was lower than dental student (p value = 0.016). In other cases, the difference was not significant.

    Conclusion

     The most common tooth color in the study population with Vita classic was A2 and with 3D-master was 2R2.5. The accuracy of color determination by prosthodontist in Vita classic was higher than of the technician and the student. In 3D-master, dental technician was more precise than the student.

    Keywords: Color perception, Shade, Color
  • Maryam Hajiahmadi, Hadi Moshkelgosha, Mehdi Jafari, Reza Salari Moghaddam, Shirin Marzoughi * Pages 457-469
    Introduction

     Pediatricians are the first group of health care providers who are responsible for medical care of infants. On the other side the prescribed drugs, especially in liquid dosage forms can increasingly cause dental caries. If pediatricians advise preventive methods to parents and refer children to the dentist properly, dental caries will be obviously controlled. The aim of this study was evaluation of knowledge, attitude and practice of pediatricians regarding effect of pediatric medications on oral health of children. 

    Materials and Methods

     This cross-sectional descriptive-analytic study was conducted among 94 pediatricians in Isfahan, Iran, based on a structured questionnaire with closed questions. Data were analyzed using SPSS software version 22 and using one-way ANOVA, t-test, Pearson and Spearman correlation coefficient and Cronbach's alpha coefficient. With confidence intervals of 95%

    Results

     Out of total number of samples, 48.9% were female and 51.1% were male. The average age of total sample was 48 ± 10.75 years. The average score of knowledge in the entire sample was 7.9 ± 1.4 based on 0-10, the attitude was 21.8 ± 3.3 based on 0-28 and the practice was 11.6 ± 2.1 based on 0-15. Pearson correlation coefficient showed that there was a direct and relative relationship between the average score of knowledge and attitude (p value < 0.001, r = 0.520).

    Conclusion

     Findings from this study revealed a relatively high positive attitude, sufficient knowledge and good practice regarding the effect of pediatric medication on oral health of children among pediatricians.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Oral health, Pediatricians, Oral drug administration
  • Reyhaneh Faghihian *, Saeid Gorji, Najmeh Akhlaghi Pages 470-481
    Introduction

     Various symptoms have been attributed to tooth eruption. Further, parents use different strategies to reduce or eliminate these symptoms. This study was aimed to evaluate parental information about eruption of primary teeth in Isfahan, Iran. 

    Materials and Methods

     This descriptive, cross-sectional survey was conducted on 100 parents having six-month- to three-year-old children referring to the dental clinics or offices in Isfahan. A questionnaire with validated face and content validity was designed to collect data. It included questions about demographic characteristics, eruption time and the first erupted tooth, symptoms of eruption, and control of symptoms. Data were analyzed by frequency distribution, relative frequency, descriptive indices, and Chi-square test via SPSS 22.     

    Results

    The most frequent symptoms parents agreed with included high tendency to bite and chew, high saliva flow, and gingival inflammation, respectively. Fever was the most frequent symptom the majority of parents disagreed with. The most frequent methods used by the parents included hugging the child and amusing the child. The most frequent disagreement was reported for the use of sleeping drugs. No significant correlation between parental information about tooth eruption and economic status, parental education, parental age, and number of children was found. The mean score of parental information was 2.37 ± 0.97 and degree of response was 96% (p value < 0.05).   

    Conclusion

    Parents’ knowledge about tooth eruption was moderate and acceptable awareness on symptoms of tooth eruption and methods of decreasing the symptoms was found.

    Keywords: Information, Eruption, Primary tooth, Parents